Omtrent Dimitri

Dimitri Van Toren was één van de weinige artiesten in Nederland, die zo'n 50 jaar in de schijnwerpers heeft gestaan, en er in bleef slagen om zulk een goed werk af te leveren.

De sympathieke Brabantse troubadour startte zijn legendarische carrière in de groep The Headlines. Na een wijziging in de bezetting ging men verder als The Lettersets waarin ook Pierre Kartner en Jaap Goedèl werkzaam waren. Hun muziek werd omschreven als excellente folk.

Reeds tijdens het bestaan van The Lettersets begon Dimitri met het schrijven van eigen liedjes, met als thema's de verhouding almacht/mens, liefde en jeugdidealen.

Na het stopzetten van The Lettersets ging Dimitri solo verder om zijn eigen liedjes met zijn markante stem ten gehore te kunnen brengen.

Na zijn eerste LP (1966) raakte zijn carrière in een stroomversnelling: hits werden gescoord met o.a. Hé, kom aan!, en het onvergetelijke Lied voor kinderen. Vele langspeelplaten (meer dan 20) volgden, en in zowel Nederland als Vlaanderen trok hij steeds volle zalen.

Medio de jaren 80 besloot Dimitri het wat rustiger aan te gaan doen. Hij wilde zelf tot rust komen en zich wijden aan zijn gezin en andere zaken. Tijdens zijn verblijf in India vond hij de inspiratie voor nieuw repertoire. In 1990 leidde dit tot de LP/CD Alsof de maan de aarde kust.

Nadien verschenen nog Afwachtend en Oplettend (1991), En dan weer daar (1992), Onder dezelfde zon (1994), 30 jaar Dimitri van Toren (1997),   Verder almaar dichter (1998), Hé kom aan 2000/Mijn Generatie (2000) en De vertelling gaat door (2004).

Dimitri van Toren woonde sinds 1994 in het Brabantse plaatsje Reusel. Hij overleed na een ernstige ziekte op 74-jarige leeftijd.

The Headlines

The New Headlines

The Lettersets